Historie van het jubileum-boek 

In december 2009 is een project binnen ons project ontstaan. Een aantal jaren eerder was het idee om een boek samen te stellen niet van de grond gekomen; maar het bleef in de lucht hangen. Door contact met mensen in België voor een opvoering aldaar, is er een samenwerking tot stand gekomen met Marc Nauwelaerts die zich ook 21 jaar met de Mysteriedrama's heeft verbonden. Hij schrijft artikelen en houdt voordrachten.

Op een bepaald moment 'kondigde' het boek zich aan met twee hoofdzaken:

  1. De afsluiting van het 21 jarige project van het Drempeltheater om de Mysteriedrama's in het Nederlands op te voeren en 100 jaar Mysteriedrama's van Rudolf Steiner.
  2. Om een boek voor het Nederlandstalige gebied te maken wat de Mysteriedrama's inhoudelijk toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Er ontstonden achter elkaar ideeën, contacten kwamen tot stand, foto's werden geselecteerd, interviews gehouden; één bruisend gebeuren.

Aanvankelijk dachten we dat het 'een boekje' zou worden van 90-100 pagina's maar het werden 232 pagina's. We hebben prachtige inhoudelijke bijdragen gekregen, naast die van Marc Nauwelaerts, van Jana Loose en 53 medewerkers, oud-medewerkers en toeschouwers! De inhouden worden omlijst door veel foto's en illustraties. Als streefdatum werden de opvoeringen op 13 en 27 maart 2010 gesteld omdat die de gelegenheid boden om het boek te kunnen verkopen.

Nadat wij direct bij aanvang van de uitvoering van al die ideeën, aanvragen voor garantstellingen / subsidies hadden gedaan bij verschillende instanties en slecht één reactie ontvingen, begon de financiering enigszins zorgwekkend te worden toen de kosten per pagina begonnen op te lopen… Twee leden van het Drempeltheater hebben toen het initiatief genomen om een campagne te starten waarbij alle leden van het Drempeltheater en onze Vrienden gevraagd werd om ongezien een of meerdere boeken te kopen, en/of een schenking of renteloze lening te doen. De reacties waren overweldigend en binnen de kortste tijd was de financiering geen zorg meer. De helft van het bedrag was als renteloze lening ontvangen en reeds in september konden we dat allemaal terug betalen.

Het is wederom een prachtige samenwerking tussen het Drempeltheater en het publiek geweest om ook dit project uit te kunnen voeren.

Op 3 december 2009 zijn we begonnen en op 13 maart 2010 werden de eerste 100 exemplaren in de Warande in Turnhout afgeleverd. Het is een razend spannend proces geweest. Wij zijn iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft, enorm dankbaar voor de bijdragen. Het is een waar 'gezamenlijk kunstwerk'; een eerbetoon aan de Mysteriedrama's.